Gevaarlijke stoffen in cosmetica!

Dat geldt voor alles dat we gebruiken, van tandpasta, shampoo tot bodylotion en gezichtsverzorging.

Fabrikanten gebruiken bewust piepkleine lettertjes op hun bijsluiters in de hoop dat u de moeite niet zult nemen. Maar geloof me.....u zou veel producten zonder blikken op blozen weggooien.

 

Veelgebruikte "gevaarlijke" stoffen zijn:

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLES): 

Wordt veel gebruikt in reinigende producten omdat het zo lekker schuimt en goedkoop is. Het zit in gezichtsreinigers die schuimen, shampoo's, bad- en doucheproducten en zelfs in schuimende tandpasta. Het is een zéér agressieve reiniger die zelfs wordt gebruikt om garagevloeren te reinigen of motoren te ontvetten. 

Gevaar: het irriteert huid, ogen en luchtwegen. Dringt onze huid binnen, komt in onze bloedbaan terecht en richt veel schade aan. Het wekt irritatie op, veroorzaakt o.a. allergische reacties en haaruitval. Deze stoffen blijven lang in je lichaam. Ze kunnen zelfs naar jaren ineens allerlei problemen veroorzaken.

 

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen en staan onder verschillende benamingen op de verpakking. Ze doden bacteriën en schimmels en houden een product lang houdbaar. Ze zitten in bijna alle producten verstopt. Enkele namen zijn ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Alle stoffen met parabeen of parabenen in het woord zijn uiterst schadelijk. Ze staan als tweede op de lijst van schadelijke stoffen. 

Gevaar: parabenen worden door de huid opgenomen in ons lichaam en blijven daar actief. Het zijn hormoonverstorende stoffen en bootsen in het lichaam het hormoon oestrogeen na. Bij onderzoek werden deze stoffen gevonden in tumoren. 

 

Ftalaten

Ftalaten houden een product flexibel, worden ingezet als oplos- en fixatiemiddel of als stabilisator voor een kleur of geur. 

Ze kunnen in ieder product gebruikt worden maar het meest in haargel, haarlak, nagellak, zeep en schampoo. 

Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Gevaar: Ftalaten zijn hormoonverstorende stoffen en worden en worden in verband gebracht met vele ernstige aandoeningen.

 

Minerale oliën (vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of parafinum)

Zelfs de Consumentenbond onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Gelukkig, want ze komen in enorm veel producten voor. Denk aan lipbalsems, lipsticks, handcrèms of zalven  en crèmes die zogenaamd onze huid beschermen. 

Minerale oliën zijn en restproduct van raffinaderijen en worden zelfs gebruikt in babyproducten! Ze kunnen verschillende namen hebben als; petrolatum, petroleun, parafinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.

Gevaar: Er sterke zijn vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn. Ze stapelen op in onze organen en zijn flinke hormoonotregelaars. Tevens ontregelen ze de vochthuishouding in de huid (onttrekken waardoor je het steeds vaker moet gebruiken), en verhinderen ze de afvoer van afvalstoffen. 

 

Aluminium (aluminum chlorohydrate)

Aluminium wordt heel veel gebruikt in deodorants als antitranspirant. Aluminium wordt opgenomen door je huid. 

Gevaar: hormoonverstorend, verder is het onderzoek naar de schadelijke werking naar aluminium nog steeds gaande. 

 

Polyethylene glycol (ofwel, PEG’s)

PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreiniger. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica als reiniger, emulgator of bevochtiger. Het bevat ernstige verontreinigingen zoals Ethyl oxide, lood, ijzer, kobalt en nikkel,  Zware metalen smeer je liever niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.

Gevaar: worden in verband gebracht met tumorvorming

 

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)

Wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator of omdat het een enorm schuimend effect heef.  Het komt voor in shampoo, wascrème's, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. Ze mogen slechts beperkt gebruikt worden en dat zegt al genoeg. 

Gevaar: Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.

 

Siliconen ofwel siloxanen (zoals cyclomethicone, dimethicone en simethicone)

Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon zou je moeten mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant.

Gevaar: sluiten je huid af, zijn hormoonverstorend, schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.

 

Triclosan

Triclosan is een bestrijdingsmiddel maar wordt ook veel gebruikt in anti-bacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten, vanwege de antibacteriële werking. Helaas doodt troclosan behalve de foute bacteriën óók de goede.

Gevaar: hormoonverstorend en tast vruchtbaarheid aan. Wordt ook in verband gebracht met allergieën en verstoorde schildklierfunctie. 

 

 

 

En pas op!, want ook "natuurlijk" is lang niet altijd NATUURLIJK!


En als u dan na het lezen van deze blog het besluit hebt genomen voortaan te gaan voor "natuurlijke" producten let ook dan weer goed op. Als er "natuurlijk" of zelfs "100% natuurlijk" wil dat niet zeggen dat het ook werkelijk natuurlijk is. Producenten weten precies wat we willen zien, bedrieglijk, maar waar!

Onze wetgeving geeft alle ruimte allerlei schadelijke stoffen toe te voegen aan uw "natuurlijke crème". Ons advies: lees gewoon wat er op het etiket staat!

En als u dan tot de conclusie komt dat er inderdaad alleen maar goede natuurlijke stoffen in zitten bedenk dan ook nog eens het volgende. Zouden de planten en kruiden in uw crème wel echt zo natuurlijk zijn? Meestal niet, want vaak zijn ze tijdens tot bloei gekomen in grond dat bemest is met kunstmest of bespoten met insecticiden. Als dat het geval is, en helaas is dat bijna altijd zo, krijgt u ook deze weer uw lijf binnen terwijl u dacht dat u nou net zo goed bezig was. 

 

Ga daarom niet alleen voor natuurlijk, maar kies ook bewust voor "biologisch"!

Hilarisch filmpje die de waarheid vertellen over hoe natuurlijk producten nou werkelijk zijn.